Onze airpreneurs, hun #verhalen

Etienne Speelmans

Dat de familie Speelmans goed vertegenwoordigd is binnen ABN, is een understatement. Waar zoon Ward momenteel bezig is aan zijn vijfde jaar als validation engineer bij ABN Cleanroom Technology en andere zoon Alexander er regelmatig stage deed, loopt vader Etienne al 15 jaar mee op de verschillende werven van ABN Klimatisatie. “Stiekem hopen we over een aantal jaren ook de volgende generatie Speelmans in onze familie te mogen verwelkomen, maar dat is voor later.” In dit artikel maakt u kennis met de oudste Speelmans, die bij ABN de rol van hard- en meewerkende werfleider HVAC vervult: Etienne Speelmans.

Een dag in het leven van Etienne

“Wanneer ik in de ochtend thuis vertrek, weet ik precies wat er die dag op het programma staat. Ik ben erg begaan met mijn job en wil kwalitatief werk afleveren. Het is voor mij dan ook heel belangrijk dat ik de juiste materialen bijheb. Mijn kennis en ervaring doen de rest. Ik bereid mijn opdrachten meestal de avond voordien al voor, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. Eenmaal op de werf aangekomen, neem ik mijn rol als werfleider zeer serieus. Ik hecht veel waarde aan respect voor mens en materiaal, zeker wanneer dat materiaal niet van jezelf is. Dit probeer ik niet alleen mee te geven aan mijn kinderen, maar ook aan mijn collega’s. Zelf steek ik ook graag de handen uit de mouwen om ervoor te zorgen dat onze projecten goed worden afgeleverd.”

“In de avond kom ik altijd vrij laat binnen op de zaak. Meestal is dan alleen Lise van de marketingafdeling nog aanwezig. Nadat ik een babbeltje met haar heb geslagen, vertrek ik naar huis en sluit ik mijn dag af bij mijn gezin en beestjes.”

Etienne Speelmans

Dierenvriend van de bovenste plank

Etienne is een echt familiemens, samen met zijn vrouw en twee zonen wonen ze momenteel in Diepenbeek. “Mijn oudste zoon Ward is momenteel aan het bouwen. Daar probeer ik nu regelmatig te helpen. Daarnaast ben ik ook veel bezig in mijn mini-boerderijtje thuis. Ik ben een groot liefhebber van kleinvee: kippen, geiten, konijnen … 

Onze tuin staat er vol mee. Het geeft me enorm veel voldoening om ze te verzorgen en te zien groeien. Na een lange werkdag vind ik het heerlijk om nog even met mijn beestjes in de weer te zijn. Dat brengt me ook tot rust.” Daarnaast gooit hij graag eens een vislijntje uit aan de vijvers in Bokrijk, zijn achtertuin. “De stilte langs dat water in de vroege morgen is heerlijk.”

Etienne & Ward Speelmans

Humor op de werkvloer

“Zelf werk ik al 36 jaar in de HVAC-sector, waarvan 15 jaar bij ABN. Ik kan dus wel zeggen dat ik hier veel heb meegemaakt, inclusief veel feestjes. Een persoonlijk hoogtepunt is het feit dat onze zoon Ward ondertussen ook al ruim 5 jaar bij ABN werkt. Tijdens ons werk hebben we niet zoveel contact, omdat we in een andere functie werkzaam zijn. Maar we hebben zeker interesse voor elkaars werk en praten er thuis wel eens over. We staan beide open voor tips en adviezen, een mens is nooit te oud om (bij) te leren!”

“Binnen ABN wordt er ook veel gelachen. Ik heb lang geleden eens een ‘anoniem’ idee ingediend voor een nieuw personeelsblad. Hier was destijds een wedstrijd aan verbonden en mijn idee bleek de winnaar te zijn. Omdat ik het idee anoniem had ingediend heb ik mijn prijs nooit in ontvangst mogen nemen. Het gegeven dat iedereen zich openlijk afvroeg van wie dit idee wel kwam, en ik wijselijk mijn mond hield, was voor mij een nog mooiere prijs! Ik hou wel van wat humor op de werkvloer, gelukkig is dat bij ABN genoeg aanwezig.”

"In zijn 15 jaar bij ABN heeft papa al heel wat jonge monteurs mogen opleiden. Je kan hem dus ook wel beschouwen als een vaderfiguur van zijn montageteam."
Ward Speelmans ABN
Ward, Validation engineer

© All rights reserved ABN Klimatisatie NV