Onze airpreneurs, hun #verhalen

Jorne Van Dyck en Jeroen Degeling

Sinds anderhalf jaar vormen Jeroen en Jorne een DX-montageteam bij ABN. Jeroen is carnavalist in hart en nieren. In de periode van november tot april zit zijn weekendagenda dan ook overvol met carnavalsactiviteiten. Jorne is daarentegen druk bezig met de bouw van zijn huis, waar hij momenteel elk vrij moment bob-de-bouwer speelt. Als montageteam spenderen ze vaak meer dan tien uur per dag samen op werven of in de wagen en kennen ze elkaar door en door. In dit artikel maakt u kennis met de leden van één van onze montageteams: Jorne Van Dyck en Jeroen Degeling.

Een dag in het leven van Jeroen en Jorne

Als er iets is wat je ook deze ABN’ers moet meegeven, dan is het dat ze er een strikte planning op nahouden. “In de ochtend rij ik met de camionette richting ABN om Jeroen op te pikken. We spreken de dag voordien altijd een uur af, zodat we zeker om zeven uur stipt op de werf aankomen. Als we in de avond terug aankomen op ABN, worden alle materialen voor de dag nadien alvast ingeladen. Dan verliezen we in de vroege ochtend geen tijd en kunnen we toch een paar minuutjes langer slapen.”

Ondanks dat ze vele uren met elkaar in de auto spenderen, zijn er weinig momenten van verveling. “Vaak praten we over het werk of wat we in het weekend gedaan hebben. En momenteel is het EK natuurlijk ook een veelbesproken onderwerp.” Wie de baas is over de radio in de camionette? “Jorne luistert het liefst naar de hardere rockplaten, terwijl mijn smaak anders is, zoals uit de inleiding van dit artikel blijkt. We hebben daarom een goed compromis gevonden in JOE FM, die van alles wat draaien. Hier kunnen we ons beiden in vinden.”

Humor op de werkvloer

Uiteraard zijn er in al die jaren bij ABN al heel wat grappige momenten gepasseerd. Om een voorbeeld te geven: “We moesten eens werken op een petrochemie bedrijf waar je een gasmasker moest meenemen voor noodgevallen. Jorne was er niet van op de hoogte dat hij geen baardgroei mocht hebben, aangezien anders de maskers niet goed zouden aansluiten. We zijn toen naar het dichtstbijzijnde tankstation gereden en hebben er scheermesjes en scheerschuim gekocht. Jorne heeft zijn baard er toen afgeschoren op de wc van dat tankstation onder het gezelschap van een Poolse vrachtwagenchauffeur.”

Het warme ABN-bad

Gezamenlijk hebben Jorne en Jeroen al 14 dienstjaren bij ABN erop zitten. Jeroen heeft zowel zijn stage als vakantiewerk bij ABN gedaan. “Toen ik mijn diploma koeling en verwarming eenmaal op zak had, ben ik ook snel bij ABN aan het werk gegaan. Eerst als technieker, vervolgens als monteur. Momenteel werk ik hier al 9 jaar.”

Jorne kwam vijf jaar geleden als koeltechnieker bij ABN terecht via zijn goede vriend Ward. “Die sollicitatie verliep toen trouwens erg snel. Binnen een week na het eerste gesprek met de zaakvoerder kon ik beginnen! Momenteel vorm ik ongeveer anderhalf jaar een ploeg met Jeroen. Daarvoor was ik overal derde man en ging ik mee waar het nodig was. Dit was fijn omdat ik zo de werkmethode van verschillende ploegen kon zien, waardoor ik enorm veel leerde.”

Waar ze het over eens zijn, is dat de variatie van werven ervoor zorgt dat het werk nooit saai wordt en je steeds nieuwe dingen bijleert. “Het liefst werken we mee aan de uitgebreidere werven waarbij er grotere VRF-systemen met meerdere buitenunits aan te pas komen of cleanroom werven die technisch uitdagend zijn. Hierin vinden we als monteurs natuurlijk de meeste uitdaging.” Beroepsmisvorming zit er ook wel een beetje in na al die jaren. “Vaak voorzien we bekende winkels van klimatisatie waar alles zichtbaar blijft zodra we klaar zijn. Hier doen we altijd extra ons best zodat de afwerking op en top is. Als we er dan later nog eens teruggaan om te gaan winkelen, tonen we met trots aan welke realisaties we hebben meegewerkt.”

Tot slot kunnen Jorne & Jeroen ook enorm genieten van het goede contact met andere ABN’ers. “De sfeer binnen het bedrijf is heel aangenaam. Je hebt altijd wel een fijne babbel met collega’s, of het nu een technieker, monteur of iemand van de binnendienst is.

"Nog een leuk weetje over dit montageteam? Ooit kochten ze samen met enkele andere collega's die aan het werk waren op de dijk in Knokke een postkaartje van een dolfijn die ze naar ABN stuurden met de ludieke boodschap 'Het is DOL-FIJN werken bij ABN'."
Jan Cuykx
JAN CUYKX, PROJECT ENGINEER

© All rights reserved ABN Klimatisatie NV